9.2. Ball

La Rumba Catalana

Així com podem trobar força informació pel què fa a la Música per Rumba Catalana, en el cas del Ball pràcticament no se'n disposa.

Donar les gràcies a la Meritxell Cardellach, ballarina de rumba catalana i i co-directora de l'escola de Dansa Nou Espiral de Salt-Girona, per haver-nos aportat gran part de la informació que a continuació us detallem.

Cardellach definiria el ball de la rumba en dues besants: La social i la comercial L'origen del ball per Rumba Catalana és social, en les festes i bodes gitanes, majoritàriament les dones ballen, normalment formant un cercle, passos laterals senzills que es repeteixen a dreta i esquerra, sense complicacions tècniques i força lliures, alçant sovint els braços amb jocs de canell i dits, especialment l'índex en rotació, «el donut» que en diuen. Alternativament, entren dins el cercle, uns breus passos i tornen a la formació.
Una altra cosa és la comercialització de la Rumba Catalana (Concerts, televisió, cinema...) Al convertir-lo en un ball d'exhibició, els intèrprets afegeixen més variació de passos que són habituals en el Flamenc (Rumba flamenca, Tangos, Garrotín...) executant més moviments, tant de cames com de braços i la utilització de més espai (escenari, plató...) desfent el cercle per ballar-la de cara a un públic. Algunes representants dels inicis d'aquesta besant comercial de la Rumba són Lola Flores, La Chunga o Dolores Vargas.
Cardellach, alhora d'impartir cursos d'aquest Ball, li agrada basar-se en les influències musicals d'aquest gènere musical: l'afro-llatina i la flamenca. Corporalment, els moviments afro-llatins són molt arrelats a terra, des dels malucs o part baixa de l'esquena i marquen molt el ritme base. La influència flamenca dona més aire als moviments, des del tors o part alta de l'esquena, els braços i el cap i marquen una rítmica més sincopada, el «pellizco» flamenc.

En concerts populars de rumba (amb grups com la Troba kungfú, Sabor de gràcia, etc.) moltes
vegades la gent balla la rumba d’una forma molt lliure ja que la música fa ballar.
Us presentem un vídeo d'una de les Diades de la rumba perquè podeu veure fragments de taller del ball de la rumba impartit per la "Tia Pepi" (Josefa Becas Batista)..
Minut 0’36’’ veiem una dona ballant en una plaça envoltada pels músics.
Minut 2’27’’ veiem un taller de palmes.
Minut 3'22’’ veiem un taller amb unes "bailaoras"