8.5. Enllaços i materials complementaris

Informacions del flabiol
1)   Per obternir més informació sobre el flabiol: http://flabiol.trad.org/
2)  Per conèixer el projecte “El flabiol a l’escola” i descobrir com alumnes de primària toquen el flabiol i el tamborí a la seva escola. www.flabiol.com
3)  Per saber més de la cobla i  tenir breu explicació de cada un dels seus instruments:
Escoltem i veiem el flabiol
1)   Concert de la cobla Ciutat de Cornellà amb la peça “Polka per flabiol i cobla”.
Veurem un director, una cobla i un solista amb el flabiol (sense tamborí). Un context ben diferent al de la música tradicional.

2) Fragment de la sardana "la patinadora".
Fragment d’una sardana en la quala més de la cobla, hi ha 4 flabiols solistes que es van intercalant. Podem apreciar molt bé el tamborí petit de cobla en el qual es pot distingir clarament el ritme característic de la sardana.

3)     Sac de gemecs i flabiol
Veiem un exemple de l’ús popular del flabiol i el tamborí, tocar en una plaça, en aquest cas acompanyats d'un sac de gemecs. Toquen la "contradansa del matador".

4)  Ball de gegants de la ciutat, de Barcelona.
Per les festes de Santa Eulàlia veiem un concert en el qual hi ha tres flabiols, tres tamborins (un de petit, mitjà i gran) i un fiscorn. Música popular.


Escoltem i veiem la sardana
1)    Exemple de ballada de sardanes.
Ballada de sardanes en la festa major de Palau- Solità i Plegamans. Es veu el caràcter popular i obert de la sardana (la ballen xics i grans, homes i dones), se’ls veu puntejar, saltar, etc. També podrem veure les espardenyes de set vetes.

2) Brots galzera (Sitges)
Exemple de concurs sardanista. Veiem l’escut al mig, el jutge passejant-se i apuntant, les colles sardanistes amb vestits de diferents colors, etc.

3)La colla sardanista Antaviana en el seu 25è aniversari mostren una sardana de punts lliures. 
En un teatre de Tortosa, la colla sardanista Antaviana, amb el seu vestit típic i amb la cobla al darrera ballen una sardana totalment d’exhibició cara al públic amb punts lliures.

4) Els instruments de la cobla.
En aquest vídeo la cobla Catània ens mostra els 12 instruments de la cobla un per un i ens en diu el nom. També ens especifica la seva situació espaial (primera o segona fila). Podrem veure també que el contrabaix a vegades utilitza l’arquet i d’altres no, toca amb els dits fent la técnica del “pizzicato”.

5) Dones compositores de sardanes.
A partir dels anys 80 amb les primeres cobles juvenils, les dones poden participar en les cobles primer com a intèrprets i després com a compositores. El programa Nydia de TV3 ho explica:
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/nydia/dones-compositores-i-pyrene/video/3428190/
6) Poema La sardana de Joan Maragall.
Els nens del CEIP Joan Maragall de Lleida reciten el poema “La sardana” d’en Joan Maragall. Mentre el reciten mostren alguns dels seus treballs en relació al poema i diverses fotos relacionades amb la sardana. A l’inici del vídeo també podem sentir la introducció típica del flabiol com a introit de la sardana.
.