7.1. Gènere

Marxa mora 

La marxa mora forma part de les nombroses festes de Moros i Cristians que es celebren al País Valencià. Com a exemple emblemàtic i amb molt de renom d’aquestes festes trobem la ciutat d’Alcoi. És per això que explicarem les festes de Moros i Cristians d’Alcoi. Altres poblacions on aquesta festa és molt viscuda són: Ontinyent, Elx, Petrel, Guadamar de Segura o Bocairent.
La festa de moros i cristians d’Alcoi, a l’Alcoià, té lloc el 23 d’abril, per Sant Jordi.
L’any 1276 els sarraïns d’Alcoi (capitanejats per Al Azraq) es revoltaren contra els invasors cristians (comandats pel rei Jaume I) i es va desfermar una batalla que acabà amb la victòria de les tropes cristianes. Conten que el cavaller sant Jordi va tenir un paper decisiu en la resolució de la batalla, i és per això que esdevingué patró de la ciutat. L’organització actual de la festa s’estructura sobre el model que es va establir al segle XIX, tot i que els orígens els té en el segle XVI.
Molts mesos abans de la festa dins les cases i els tallers es treballa sense parar per preparar les millors robes, les armes i les joies més lluents per vestit les prop de cinc mil persones que sortiran al carrer per Sant Jordi a representar els moros i cristians. I quan arriba el dia, els carrers s’engalanen i tota la ciutat surt per viure al màxim les celebracions.
Tot i que els guanyadors de la batalla siguin coneguts per tothom, la representació es fa cada any carregada d’emoció amb les vint-i-vuit filàs (agrupacions de festes), catorze de mores i catorze de cristianes, acompanyades cadascuna per la seva pròpia banda de música.
Organització de la festa de moros i cristians d'Alcoi:
El dia 22, Primera Diana
A les sis del matí es pot veure una representació de cada filà acompanyats pels músics. Més tard, els cristians faran la seva entrada, i a la tarda serà el torn dels moros. Cada filà, perfectament formada i gran cerimònia, porta un seguici de centenars d’homes i dones vestit d’acord amb l’ocasió.
Dia de Sant Jordi, Segona Diana
Hi ha molta participació infantil. Tot i que el dia sigui més tranquil que els altres, es fan moltes activitats, entre les quals destaquen una processó general amb la imatge de sant Jordi a cavall, a les set de la tarda, i la desfilada amb carrosses, al vespre.
Dia 24, dels Trons o de l’Alardo
És el dia de la batalla definitiva entre els dos bàndols. Al matí, els moros aconsegueixen conquerir el castell d’Alcoi, però al vespre els cristians els en fan fora, tot plegat sota l’estrèpit de centenars d’arcabussos que disparen més de cinc tones de pólvora. La batalla acaba amb l’aparició per sobre del castell del sant Jordiet, un nen vestit de sant Jordi que llença sagetes indicant que el bàndol cristià ha vençut i que la festa ja s’ha acabat fins a l’abril següent.